0

Add le megrendelésed legkésőbb 12 óráig és ha szeretnéd, még aznap kiszállítjuk! Egyedi megrendelés esetén hívj minket a 0630/4122241-es számon, vagy küldj emailt az info@attilanemethflorist.com e-mail címre.

Média

Russian Flowers Magazine Interjú 2021

Hol születettél, tanultál? Miért döntöttél úgy, hogy virágkötő leszel? Mindig arról álmodtál, hogy virágokkal dolgozol?

Magyarországon születtem, Komáromban. Eredeti végzettségem dísznövény kertész. Fakultációként tanultam virágkötészetet az utolsó évben és nagyon megtetszett a kreativitás és a szabad alkotás lehetősége. Nem volt tudatos, hogy ezt fogom választani végül. Csak egy dologban voltam biztos, hogy a virágok szeretete miatt ezen a területen belül szeretnék elhelyezkedni.

Kik azok az emberek, akire mentorként tekintesz a virágkötészetben? Ki, vagy mi határozza meg leginkább a stílusodat?

Imre Kata mester virágkötőnél dolgoztam több évig virágkötőként, ez egy nagyon meghatározó része volt a pályámnak, egy nagyon erős alappal indultam ennek köszönhetően. Gregor Lersch munkássága a kezdetektől a mai napig meghatározó számomra a természetes anyagfelhasználás és az egyedi kivitelezési technikái miatt. Ezen kívül sok művész inspirál: képzőművészek, festők, szobrászok, designerek. Szeretek kiállításokra járni és beleszeretni egy-egy új formába, szín párosításba. A hosszú évek alatt kialakult a saját virágkötészeti stílusom, mely a különböző hangulatoknak-embereknek-időszakoknak köszönhetően mégis mindig változatos.

  Kedveled és alkalmazod üzletedben a virágkereskedelem jelenlegi trendjeit?

Természetesen én is mindig figyelemmel kísérem az aktuális trendeket, de nem követem szó szerint. Általában a nekem tetsző dolgokat, részleteket kiragadnom belőlük és beépítem a saját munkáimba. Szeretek folyamatosan kísérletezni új anyagokkal, meghökkentő színkombinációkkal, formákkal, technikákkal.

Milyen típusú virágkompozíciókkal szeretsz dolgozni leginkább és miért?

Virágüzletemben a hétköznapok során nagyon sok féle díszt, dekorációt és csokrot készítünk, de a kedvencem a különleges és személyre szabott események egyedi dekorációjának megtervezése és kivitelezése.

Úgy gondolod, hogy egy virággal bármilyen érzelmet vagy hangulatot kifejezhetsz az eseményről? Melyek azok a módszerek a virágkötészetben, amelyek lehetővé teszik az esemény koncepciójának és hangulatának kifejezését?

Abszolút. Szeretetet, szerelmet, együttérzést és még ezernyi érzelmet. Fontos a megrendelőkkel való személyes kommunikáció, hogy megértsük mit is szeretne kifejezni a virágokkal.

Nagyon sok féle képpen tudunk érzelmeket kiváltani és hangulatot előidézni: színekkel, formákkal, megfelelő anyaghasználattal.

Van kedvenc virágod? Milyen alapanyagokkal szeretsz a legjobban dolgozni?

Nem titok, hogy a kedvenceim a különleges és egzotikus virágok. Ezen belül is az örök kedvencem a protea, volt szerencsém többször is dél Afrikába látogatni, ahol jártam protea farmon. Európában szerintem még mindig különlegességként kezeljük ezeket a virágokat.

Egyébként a naturális természetközeli anyagokat kedvelem, de ugyanúgy ihletet tudnak adni a különleges, meghökkentő alapanyagok is.

Mi a titkod: hogyan lehet elkészíteni a tökéletes csokrot vagy virágdíszt?

Az örök alkotási vágy. Nap mint nap inspirálnak a virágok. Ne félj újítani, kísérletezni és megtalálni a saját stílusod. Ha ezek mennek, akkor mindegy milyen alapanyag kerül a kezeid közé, szuper alkotást tudsz készíteni belőlük.


Virágkötészet, mint művészet, vagy virágkötészet, mint üzlet és kereskedelem? Hogyan kombinálod a virágdekorációval kapcsolatos személyes elképzeléseidet
és a piaci kereslet változásait?

Sokáig kizárólag művészetként tekintettem rá, de mivel ez a megélhetésem is, fontos volt kialakítanom egy egészséges egyensúlyt a kettő között. Szerencsés vagyok, mert nem kellett sok kompromisszumot hoznom, a vevőköröm nagyon nyitott az újításokra és a művészibb irányra. Sokan kifejezetten ezért járnak vissza hozzánk.


Sokat változott a világ, szerinted a jövőben mely virágtípusokra vagy szolgáltatásokra van még szükség?

Szerintem az online értékesítés erősödik és meg is marad hosszútávon, de bízom benne, hogy az emberekkel való személyes kapcsolataink megmaradnak és ellátogatnak a virágüzletbe is. Nálunk nagyon szeretik látni az alkotás folyamatát.
Az embereknek most még jobban igénylik a szép dolgokat, hogy ezeket a nehéz időket kicsit könnyebbé tegyék. Ismét egy jó példa arra, hogy a virágok és a művészet gyógyító hatással tud lenni a lélekre.

Az új jövő virágkötészete: milyen lesz?

Remélem, hogy a természetes vonal és a természetközeliség megmarad, sőt erősödik és nem alakul át egy futurisztikus műanyag világgá. Harcolnunk kell azért, hogy a jövőben is legyen igény a virágokra és a természetre a mindennapokban.

Mit tudsz mondani a virágkötészeti szakmai versenyeken való részvételről? Szükséges vagy sem?

Én is rengeteget versenyeztem. Mindenképp szükségesnek és fontosnak érzem. Sajnos azt látom, hogy az új generációban nincs meg az a versenyszellem és alázat, mint a mi korosztályunkban. A saját tanulóimat és kollégáimat is mindig bíztattam a versenyekre, mert szakmailag is rengeteget lehet tanulni és tapasztalni.

A siker képlete: mi az?

Alázat. Elhivatottság. Szakmai szeretet. És nagyon sok kitartás.